Pondělí 28.1.2019

Dnešní den se nás ve školce sešlo opravdu málo – pouze čtyři děti :-). Některé si tento týden s rodiči užívají sněhu na horách, některé bohužel onemocněly. I přesto jsme u ranní svačinky začali naše týdenní téma „Práce a řemesla“ tím, že děti povídaly o tom, jaké povolání mají jejich rodiče, kde pracují nebo jak to v jejich zaměstnání vypadá. Potom jsme se vypravili do městské knihovny, kde si děti vybraly nové knihy do školky. Přidali jsme k nim i knihy tematické a taky O pejskovi a kočičce, protože se v úterý chystáme na divadelní představení, které bude právě o nich :-). Cestou jsme se také zastavili v obchodě U Sylvy, kde jsme si prohlédli nové ševcovské stroje a řekli si pár slov o dávném ševcovském řemeslu. Po návratu na zahradu jsme si ještě společně zahráli hru Na policajty a zloděje, kterou kluci vymysleli.  Po obědě jsme si společně prohlíželi a povídali nad knížkou o povolání a pak si říkali o tom, proč lidé chodí do práce, co dělá maminka, která se stará o miminko, co by se stalo, kdyby nikdo nepracoval nebo co to znamená, když je někdo nezaměstnaný. Potom si děti vyslechly báseň Král a lenoši a nakonec pohádku O červené slepičce, která dětem napověděla, co znamená přísloví „Bez práce nejsou koláče“.  Pak odešly další děti a zůstali jen bráškové Oliver a Mariánek. Oliver si vyrobil policejní výstražný terčík, Mari si hrál s malými dřívky a pak jsme si společně zahráli pexeso.

Úterý 29.1.2019

Dnes už bylo ve školce dětí sedm a šlo se do divadla. Jupí. Jeli jsme vlakem do Českého Brodu a užili si jak cestu, tak krásné představení na motivy pohádek O pejskovi a kočičce. Zpívalo se, vyprávělo – a dětem se to moc líbilo. Vydržely celých 55 minut takřka bez hnutí pozorovat představení.

Po obědě jsme se už věnovali tématu „povolání“. Vzali jsme si knihu, kde psali o hasičích, o policistech, baletkách, kuchařích… Tak jsme si každý vybrat povolání a přečetli jsme si, co obnáší, co k tomuto konkrétnímu povolání lidé potřebují aj. Poté jsme si zahráli pantomimu, kdy Pavla předváděl pantomimou různá povolání a děti hádaly. Následovala hra s hledáním dvojic povolání na kartičkách (třeba květinář a květina). Děti je nosily a říkaly, o jaké povolání se jedná. A potom přišla aktivita, která děti moc bavila. Hráli jsme si na koťátka uvízlá na stromě a jiné děti byly požárnící a požárnice, kteří jej zachraňovaly vylezením po žebříku ve školce.. Po svačině už jsme vyrazili ven, užít si pohybu venku a volné hry. Pavla sekala dřevo a děti se střídaly jako pomocníci při sekání. Den uběhl jako voda.

Středa 30.1.2019

A od rána už to v naší školce sladce „vonělo“ :-). Děti se stávaly postupně cukráři a zdobily dortíky na kulaté krabičce od sýra. Povídali jsme si při tom i o povolání pekaře a kuchaře. Pak jsme se vydali na procházku do lesíka za školkou. Cestou jsme se šiškami strefovali do stromu, nebo děti zkoušeli rozbít led na zamrzlé louži a při zpáteční cestě si užívaly závody v běhu. V parku si pak ještě pohrály ve větvích keřů nebo na herních prvcích.

Po obědě jsme si připomněli včerejší divadelní představení četbou pohádek O pejskovi a kočičce. Potom se děti na chvíli staly malými kuchaři a umíchaly těsto na palačinky, které si po upečení pomazaly domácí marmeládou nebo medem. Po sladké svačince si děti zopakovaly včerejší hru na hasiče, který zachraňuje kočičku ve větvích stromů. Na zahradě si pak kluci postavili z pneumatik vojenské letadlo nebo jezdili na odrážedlech.

Čtvrtek 31.1.2019

Čtvrteční ráno si děti stavěly z pěnových kostek různé domečky pro zvířátka a společně jsme si u toho povídali o zednickém povolání a také, kdo by čím chtěl být, kdyby už byl dospělý. Po svačině jsme šli na procházku ke skalám, kde si děti užívaly volné hry lezením na stěny, hraním s kamínky nebo různými honičkami. Cestou zpět jsme se zastavili na pískovišti v jedné zahradě u bytovek, kde si kluci hráli na bagristy a řidiče náklaďáku a holky něco kuchtily. Potom jsme se honili kolem smrku, který tam stál opodál, a užili jsme si u toho hodně legrace. Téměř celý čas po obědě jsme strávili nad oblíbenými příběhy O pejskovi a kočičce. A před svačinou si děti ještě zahrály, taky oblíbenou hru na hasiče, který zachraňuje kočku na stromě.

Na zahradě jsme se pobavili u hry Na kočku, která honí ptáčky nebo Na draka, který honí ovečky. Závěr dne patřil hrám na pískovišti, kde děti pro Martinu vařily všelijaké dobroty :-).

Pátek 1.2.2019

Ráno jsme si hráli všichni s vláčkodráhou. U svačiny jsme si povídali o tom, kdo chce kým být, až bude velký. Program venku jsme začali ranním kruhem venku, kdy děti samy předcvičovaly různými pohyby ostatním, co mají dělat. Dopoledne jsme strávili na hřišti, kde jsme hráli přes hodinu na honěnou a schovávanou, takže nám bylo hezky teplo.

Po obědě jsme si četli povídání o Pejskovi a kočičce. Děti tato knížka díky divadelnímu představení moc baví. Takže jsme četli hodně dlouho 🙂 Poté jsme si zahráli na módní návrháře a nalepily části oděvů k sobě na papír a domalovali postavy. Modely to byly úchvatné 🙂 Následovala oblíbená hra na hasiče a koťátka uvízlá na stromě.

Odpoledne venku už se neslo v pokračování honiček a taškařic z dopoledne 🙂 Byl to moc krásný týden.